Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13087/328
Title: SWARA ve MABAC Yöntemleri İle Havayolu İşletmelerinde eWOM’ a Dayalı Memnuniyet Düzeyinin Analizi
Other Titles: Analysis of Satisfaction Level Based on eWOM in Airlines through SWARA and MABAC Methods
Authors: Bakır, Mahmut
Issue Date: 2019
Abstract: Bu çalışmada, Avrupa’ da faaliyet gösteren başlıca havayolu işletmelerine yönelik memnuniyet düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla TripAdvisor web sitesinde yer alan elektronik tüketici deneyimleri ikincil veri olarak kullanılmıştır. SWARA ve MABAC yöntemlerinin bütünleşik olarak kullanıldığı bu çalışmada öncelikle kriter ağırlıkları SWARA yöntemi ile belirlenmiş, ardından havayolu işletmeleri MABAC yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda memnuniyet üzerindeki en belirleyici kriterin ‘’paranın karşılığı’’ olduğu, en önemsiz kriterin ise ‘’yemek ve içecek’’ olduğu görülmüştür. X7 havayolu ise en yüksek memnuniyet düzeyine sahip havayolu olarak belirlenmiştir.
In this study, the main goal is to evaluate the satisfaction level of the major airlines in Europe. For this purpose, electronic consumer reviews on the TripAdvisor website are used as secondary data. In this study, SWARA and MABAC methods are used integrally, firstly, criteria weights are determined by the SWARA method, and then the airlines are evaluated by the MABAC method. As a result of the study, it is found that the most important attribute on satisfaction is ‘’value for money’’ and the least important attribute is ‘’food and beverage’’. Additionally, the X7 airline has the highest satisfaction level.
URI: https://doi.org/10.24988/ije.2019341787
https://hdl.handle.net/20.500.13087/328
https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/359390
ISSN: 1308-8173
1308-8505
Appears in Collections:TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu

Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

20
checked on Oct 3, 2022

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.