Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.13087/2420
Title: | Eskişehir civarında yetişen bazı lamıaceae türlerinin kimyasal ve biyolojik profillerinin belirlenmesi | Other Titles: | Determination of chemical and biological profiles of certain lamiaceae species growing around eskişehir city | Authors: | Uysal, Ülkü Dilek Özek, Temel Adawe, Abdolahı Mohamed |
Keywords: | Kimya Chemistry |
Issue Date: | 2021 | Publisher: | Eskişehir Teknik Üniversitesi | Abstract: | Bu çalışmada, Eskişehir civarından toplanmış Lamiaceae familyasına ait olan Stachys ve Phlomis bitkileri üç farklı ekstraksiyon yöntemi kullanılarak ekstre edilmiştir. Ekstraktların antioksidan aktiviteleri DPPH, TEAC ve CUPRAC yöntemleri ile ve antidiyabetik aktiviteleri spektrofotometrik olarak araştırılmıştır. Polar ekstraktlar uygulanan bütün testlerde güçlü antioksidan aktivite göstermiştir. Sulu ve metanol ekstraktlarda fenolik bileşikleri yeni geliştirilmiş ve valide edilmiş yüksek performanslı sıvı kromatografi yöntemi (HPLC) ile tayin edilmiştir. Elde edilen sabit yağların kimyasal profilleri ilk defa Yüksek Performanslı Birleşim Kromatografisi (UPC2 ) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Ekstrelerin içerdikleri toplam fenolik miktarları (gallik aside eşdeğer miktarları) ve toplam flavanoid miktarları (kersetine eşdeğer miktarları) sırasıyla Folin-Ciocalteu ve AlCl3 reaktifleri kullanılarak spekrofotometrik yöntemle tayin edilmiştir. Stachys ve Phlomis türlerinin uçucu yağları (EOs) Clevenger apereyinde elde edilmiş ve kimyasal bileşimleri Gaz Kromatografisi–Kütle Spektrometresi (GC-MS) ve Gaz Kromatografisi-Alev İyonlaştırıcı Dedektör (GC-FID) ile belirlenmiştir In this study, Stachys and Phlomis species belonging to the Lamiaceae family collected around Eskişehir city were extracted using three different extraction methods. The antioxidant activities measured with DPPH, TEAC and CUPRAC assays and antidiabetic activities of the extracts were investigated spectrophotometrically. The polar extracts demonstrated significant scavenging effect in all applied assays. A new high performance liquid chromatography (HPLC) method for the analysis of the aqueous and methanol extracts was developed and their certain phenolic compounds were determined by the validated HPLC method. The chemical profiles of the fatty acids were determined for the first time using the Ultra-Performance Convergence Chromatography (UPC2 ) method. The total phenolic (gallic acid equivalent amount) and the total flavonoid (quercetin equivalent amount) contents in the extracts were determined spectrophotometrically with the Folin-Ciocalteu and AlCl3 reagents, respectively. The essential oils (EOs) were hydrodistilled in Clevenger type apparatus and the chemical compositions were investigated with Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) and Gas Chromatography-Flame Ionization Detector (GC-FID) techniques |
URI: | https://hdl.handle.net/20.500.13087/2420 https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77Lc44dgQ75cEZSPysl69NSoRO91ELkffOJzGBopDBIdKD |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu |
Show full item record
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.